Tento kalkulátor vám umožní zjistit vaši minimální hodinovou sazbu (MHS). Výsledkem je minimální cena za hodinu vaší práce, která nebere v úvahu požadovaný zisk.
V drobném podnikání je těžké odlišit firemní a soukromé náklady. Proto je počítejte dohromady . Jako základ berte náklady na celou domácnost a všechny osoby, které s vámi žijí. Podíl ostatních na společných výdajích v předposledním kroku odečtete.
Vyplnění formuláře vám zabere 5 – 20 minut, podle pozornosti, kterou jste ochotni mu věnovat. Zadané informace slouží pouze vám, nikam se neukládají a nikdo jiný je nemůže zobrazit.
Minimální hodinová sazba vám pomůže:
- přesněji určit cenu konkrétní zakázky (máte jasné číslo, kterým můžete násobit hodiny práce)
- obhájit si svou cenu před zákazníkem (když víte, jaké je vaše minimum, lépe se vám argumentuje)
- rozhodnout, které zakázky vzít a které zdvořile odmítnout (všechny, které na hodinu vycházejí níž než vaše MHS)
- určit, které práce delegovat (obecně ty, které dokážete pořídit za nižší cenu, než je vaše MHS)
Přečtěte si ještě tyhle články:
4 cesty, jak zdolat blogerský zásek
„Měla bych zase napsat článek na blog. Tři měsíce už jsem nic nenapsala. Ještě skočím na poštu, utřu prach, vyžehlím, [...]
Marketingové bludy: outsourcovat nebo ne?
Nebaví vás marketing? Možná i vy jste měli někdy chuť ho celý outsourcovat – někomu předat. Věnovat se své práci, kterou [...]
Jak sestavit ceník
Když se řekne tvorba ceny, spousta lidí si představí křečovitou snahu dostat ze zákazníka maximum, kolik je ochoten za daný [...]
Marketingové bludy: Bez reklamy to nejde
Abyste měli dostatek zakázek, potřebujete reklamu. Je to pravda, nebo je to jinak? Co si o tom myslím já, se dozvíte [...]
Jak si hodné holky samy brání v podnikání
Hodné holky jsou ženy, kterým záleží na mínění druhých. Nechtějí nikomu ublížit, být nezdvořilé, ani se nikoho dotknout. Takže se [...]
Žere podnikání duši?
Podnikatel. Těsně po revoluci to slovo vyvolávalo celkem jasnou představu. Věčně uhoněný chlápek ve fialovém saku, který tráví denně 14 – [...]
Spolupracovali: Martin Perlík a David Karban